Thema: Digital Twins

Riolering is cruciale infrastructuur, die veelal soepel werkt, maar waar knelpunten veel impact op de leefomgeving hebben. Denk hierbij aan de maatschappelijke gevolgen op het gebied van gezondheid en het milieu en de effecten op de leefomgeving als aanpassingen of incidenten in de riolering plaats vinden. Riolering ligt grotendeels ondergronds, veelal onder wegen, waardoor er beperkingen zijn voor weggebruikers en omwonenden.

Knelpunten kunnen voorkomen worden door beter ontwerp, beter beheer en snellere analyse en actie bij storingen. Deze storingen worden vaak gemeld door burgers, maar kunnen nog niet gekoppeld worden aan de actualiteiten (hoosbuien, droogte, storingen), onderhoud, prestaties (KPI) en ontwerpscenario’s. In dit project maken we dit mogelijk via een Dynamic Digital Twin (DDT) op basis van beschikbare open standaarden.

De DDT biedt een combinatie van het functioneren van de riolering op basis van sensoren en meldingen met de simulatie van de werking van de riolering in een digitale omgeving. Daarbij is er koppeling met operationele data, waaronder actuele weerinformatie en meldingen van burgers en generieke uitwisselmogelijkheden, waardoor zowel de DDT leveranciersonafhankelijk wordt (en mogelijkheden ontstaan zoals over meerdere gemeentelijke DDTs heen zoeken naar verbanden tussen typen knelpunten en rioleringskenmerken).

mei 23 @ 14:00
14:00 — 14:45 (45′)

Dexter 24

Eric Oosterom | Stichting RIONED, Joep Grispen | Nelen & Schuurmans