Klimaatopgave

Een van de belangrijke stappen in de energie- en warmtetransitie is het verduurzamen van je eigen woning. Toch blijkt het voor huiseigenaren lastig om hier stappen in te zetten. Het Energiedossier helpt hierbij.

Het digitale energiedossier is een concept waarmee huiseigenaren betrouwbaar inzicht krijgen in verschillende woningkenmerken, zoals isolatiewaardes (van vloeren, gevels, daken en ramen), type verwarmingsinstallatie en de aanwezigheid van opwekinstallaties zoals zonnepanelen. Daarmee ontstaat een overzichtelijk vertrekpunt voor verdere verduurzaming. Aan de andere kant biedt het Energiedossier ook inzicht in de verduurzamingsplannen van de gemeente: Welk alternatief voor aardgas komt er in de wijk? En wanneer? Zo kun je als huiseigenaar beter aansluiten bij de plannen van gemeenten.

Het Energiedossier is gekoppeld aan de woning, zodat bij verkoop de informatie niet verloren gaat, maar direct beschikbaar is voor de nieuwe eigenaar. Met behulp van het Energiedossier is de stap naar gebouwgebonden financiering ook makkelijker te maken.

Met de data van het Kadaster kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan maatschappelijk relevante thema’s zoals de energietransitie. Dit doen we door de bij het Kadaster beschikbare informatie zo goed mogelijk beschikbaar te maken. Dit doen we voor overheden, maar ook voor particulieren. Met het Energiedossier wil het Kadaster huiseigenaren handelingsperspectief bieden voor de verduurzaming van hun woning.

Belangrijke onderdelen van het Energiedossier, die gekoppeld is aan de woning, zijn de eigendomskenmerken en verdere kenmerken zoals isolatiewaardes, verwarmingsinstallaties en opwekinstallaties. Door naast deze basisgegevens ook informatie over verbruik, de plannen van de gemeente en mogelijke subsidies te tonen ontstaat een compleet beeld van de energetische kwaliteit van de eigen woning en welke opties er zijn voor verdere verduurzaming.”,”Eén van de belangrijke stappen in de energie- en warmtetransitie is het verduurzamen van je eigen woning. Toch blijkt het voor huiseigenaren lastig om hier stappen in te zetten. Het Energiedossier helpt hierbij.”,”In deze interactieve sessie laten we het Energiedossier zien, maar willen we ook input bij de toekomstige gebruikers ophalen. Waar loop je tegenaan bij het verduurzamen van je woning? Welke maatregelen zijn er doorgevoerd? Welke (nog) niet? Ken je de plannen van de gemeente? Etc.”

juni 21 @ 11:00
11:00 — 11:45 (45′)

De Buhne

Martin Tillema | Kadaster