Thema: Digital Twins

Nergens op de wereld zijn grachten met hun werven te vinden zoals in Utrecht. Onze werven zijn de ziel van de stad, de economische zone rondom de Oudegracht en Nieuwegracht. Om de werven voor de toekomst te behouden werken we hard om ze weer in goede staat terug te brengen.
Hoe we dat doen? Het begint met de basisgegevens in kaart te brengen, de BAG, BGT, WOZ, BOR en BRK. Alle Basisregistraties worden wel geraakt, maar wat is dan het verschil met het normale beheer van deze registraties? We hebben hier te maken een ondergronds systeem, de kelders liggen onder de openbare weg, of onder andere panden, wie is dan de eigenaar en hoe brengen we dit in kaart? Het hele circulaire proces komt aan de orde; van inwinnen, registreren, gebruiken en weer terugmelden.

Onze conclusie; 2D is niet voor alle vraagstukken meer voldoende, we hebben een 3D registratie nodig. Een 3D Kadaster? Een 3D SOR+? Daarom ook onze reis, op zoek naar een zo goed mogelijk registratie van het Utrechtse wervengebied met haar werfkelders, kademuren en bruggen.

Kortom: Door innoveren en experimenteren op weg naar de (geo-)basisgegevens van het Utrechts wervengebied, de Digital Twin als basis voor de complexe vraagstukken van het Utrechtse erfgoed.

(Als je de volgende keer bij één van de vele restaurantjes op de Oudegracht zit te eten… dan heb je na het volgen van deze presentatie een fantastisch (geo-)gespreksonderwerp over dit prachtige mysterie!) 😉

mei 24 @ 11:30
11:30 — 12:15 (45′)

Dexter 28

Emil Otte | Gemeente Utrecht